marți, 28 septembrie 2010

Tsuru sau despre puterea de a schimba


6 august 1945, ziua care a schimbat lumea, a fost şi ziua în care s-a scris destinul lui Sadako Sasaki, o fetiţă de doar doi ani pe care bomba de la Hiroshima avea s-o transforme în simbol pentru lumea întreagă.
Născută pe 7 ianuarie 1943, Sadako a fost un copil inteligent şi cu foarte multă energie. Era într-o continuă mişcare iar părinţii deseori îi spuneau să mai stea liniştită. Era la doar câţiva kilometri de Hiroshima când americanii au lansat bomba atomică. La 12 ani, pe cand participa la o competiţie de atletism, a început să ameţească. Frica să nu fie oprită să participe a facut'o să nu spună nimanui decât când a fost prea târziu. În februarie 1955, Sadako a fost diagnosticată cu leucemie, cu "boala bombei atomice", prezicându-i-se cel mult încă un an de viaţă.
3 august 1955 a fost ziua în care Chizuko Hamamota, cea mai bună prietenă a lui Sadako, a venit în vizită la spital şi i-a dăruit un tsuru (cocor) făcut dintr-o bucată de hârtie aurie. Sadako a privit-o lung, neînţelegâng gestul prietenei sale decât după ce aceasta i-a spus că în credinţa japoneză, celui ce împătureşte 1000 de cocori i se îndeplineşte o dorinţă.
Iubind viaţa şi dorindu-şi din tot sufletul să trăiască, Sadako a ascultat legenda celor 1000 de cocori şi a decis s-o pună în practică, împăturind mereu şi mereu, oricât de rău s-ar fi simţit, cu gândul la dorinţa ei de a fi sănătoasă. Doar că viaţa s-a scurs pe 25 octombrie 1955, zi în care ea avea împăturiţi 644 de cocori.
Colegii ei de clasă s-au mobilizat şi au adăugat cei 366 de cocori, Sadako fiind înmormântată împreună cu mia de cocori mult visată.
Tot colegii de clasă au fost cei care au făcut cunoscută întregii lumi povestea lui Sadako, arătând scrisorile pe care şi le-au trimis pe timpul spitalizării ei. Atrăgând atenţia a peste 3100 de elevi din 9 ţări, au reuşit astfel să strângă fonduri suficiente pentru realizarea unui monument în onoarea ei şi a copiilor nevinovaţi victime ale bombei atomice. Monumentul, înfăţişând-o pe Sadako ţinând în mâini un cocor de aur în formă stilizată conform modelului de origami împăturit de ea, a fost dezvelit în 1958 în curtea Hiroshima Peace Memorial Park, cunoscut fiind sub numele de Genbaku Dome (Children's Peace Monument).  


La baza monumentului stă scris:

“This is our cry,
This is our prayer;
Peace in the world.”







 






"I will write peace on your wings and you will fly all over the world"
Sadako Sasaki

http://www.origami.org.uk/origamicrane.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 

Missing You Blogger Template